Onze school
Eigen-wijs is een openbare ontwikkelingsschool. Dit betekent dat we inspelen op de individuele onderwijsbehoeften van de leerling. Wij gaan na wat de leerling nodig heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Hierbij richten wij ons voornamelijk op het individu, de talenten en het samenwerken van leerlingen. In deze opzichten zijn wij een vernieuwende, vooruitstrevende school die streeft naar een veilige leeromgeving en passend onderwijs waar leerlingen zich thuis voelen.
Onze belangrijkste uitgangspunten zijn als volgt:
De school van de toekomst
Op basisschool Eigen-wijs leven de leerlingen in een digitale wereld. Dit betekent dat ons onderwijs zich kenmerkt door het gebruik van digitale middelen. Wij maken gebruik van tablets, een laptopkar, een radiostation, zonnepanelen. Kinderen groeien hier steeds vaker mee op en wij vinden het belangrijk dat deze ontwikkeling gestimuleerd wordt.
De groene school
Basisschool Eigen-wijs wil ervoor zorgen dat leerlingen duurzaam met de aarde omgaan. Wij geven hierdoor veel aandacht voor wereldoriëntatie in het onderwijsprogramma. Daarnaast hebben wij veel natuur om de school. Elke groep krijgt zijn eigen schooltuin en de zorg hiervoor. De kinderboerderij naast de school hoort hier ook bij.
De samenwerkende school
Door leerlingen in te delen in combinatiegroepen (1/2/3 - 4/5/6 – 7/8) streven wij er naar dat leerlingen leren van en met elkaar. De leerlingen zijn om het jaar de jongste of de oudste. Dit zal het leerproces stimuleren door hulp te vragen aan oudere kinderen of hulp te bieden aan jongere kinderen.
Onderwijs op maat
De leerlingen op onze school krijgen het onderwijsaanbod passend bij de leerling. De groepsleerkracht ontwerpt zelf het onderwijs voor ieder kind, door zo goed mogelijk aan te sluiten bij de talenten van de leerlingen door het onderwijs zo vorm te geven dat deze aansluit bij de onderwijsbehoeftes van het kind.